Ruszył konkurs Mistrzostwa Młodych Kucharzy

150x110

21 marca 2016 roku ruszyła kolejna edycja konkursu Mistrzostwa Młodych Kucharzy, organizowanego przez MAKRO Cash and Carry Polska. Partnerem strategicznym wydarzenia po raz pierwszy został Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska.

W konkursie mogą wziąć udział uczniowie szkoły gastronomicznej i kucharze, którzy nie ukończyli 21 roku życia. Rywalizacja toczyć się będzie w dwuosobowych zespołach, pod okiem opiekunów i nauczycieli. Uczestników czeka przygotowania dania konkursowego, test z wiedzy kulinarnej oraz indywidualne rozmowy.

W jury zasiądą wiodący szefowie kuchni, będący laureatami Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska: Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Agata Wojda, Michał Bryś, Witek Iwański oraz Redaktor Naczelna Justyna Adamczyk.

Uczestnicy będą mieli możliwość nie tylko zaprezentować swój talent, ale również powalczyć o wspaniałe nagrody. Dla zwycięzców przewidziano m.in. dwutygodniowy staż w zagranicznej restauracji, bony na zakupy w MAKRO oraz sprzęt kulinarny.

Aby zgłosić chęć udziału w konkursie, należy opracować przepis na ciepłą przystawkę lub danie główne z wykorzystaniem ryb słodkowodnych, wykonać zdjęcia potrawy przygotowanej na bazie tych przepisów oraz przesłać je do organizatora wraz z formularzem zgłoszeniowym dostępnym na stronie www.makro.pl do dnia 17 czerwca 2016 roku.

Półfinał i finał konkursu odbędą się kolejno 13 i 14 października 2016 roku w Warszawie.


dostarczył infoWire.pl